کاسه نمدها

کاسه‌نمد در برینگ از ورود مواد اضافی به داخل برینگ و نشت روانکار از آن جلوگیری می‌کند. در انتخاب کاسه نمد مناسب پارامترهایی نظیر نوع روانکار (روغن یا گریس)، سرعت دورانی، وضعیت شافت (افقی یا عمودی) و امکان ناهمراستایی آن، مقدار فضای موجود، اصطکاک کاسه نمد و حرارت ناشی از آن و محیط کار باید در نظر گرفته شوند.

کاسه نمد ممکن است با برینگ به صورت یکپارچه و یا جدای از آن در بیرون برینگ باشد.

انواع کاسه نمد

کاسه نمدها به دو دسته‌ی کلی مالشی و غیر مالشی تقسیم می‌شوند.

کاسه نمدهای غیر مالشی

همانگونه که از اسم آن پیداست بین این کاسه‌نمدها با برینگ یا شافت، فاصله وجود دارد. عملکرد این کاسه‌نمدها به مقدار این درز که ممکن است در راستای عمودی، افقی یا عمودی‌افقی باشد بستگی دارد. از طرف دیگر همین درز موجب عدم تولید اصطکاک و گرما شده، ولی خاصیت آب بندی آن به نوع مالشی نمی‌رسد که می‌توان با پر کردن درز موجود توسط گریس خاصیت مذکور را بهبود بخشید. امکان سرعت زیاد در برینگ‌های دارای این نوع کاسه نمد، از مزایای دیگر آن‌هاست.

کاسه نمدهای مالشی

عملکرد این کاسه‌نمدها به مقدار فشار در محل تماس با برینگ بستگی دارد. آب‌بندی کامل برینگ در مقابل نفوذ مواد اضافی و عدم امکان نشت گریس از مزایای آن‌هاست. تولید اصطکاک و گرما از معایب آن‌هاست که با بهبود سطح تماس می‌توان تا حدودی ‌آن را تعدیل نمود. این کاسه‌نمدها همچنین در مقابل ضربه آسیب پذیر هستند که با قراردادن یک کاسه‌نمد غیر مالشی در مقابل آن‌ها می‌توان این مشکل را نیز رفع کرد.

انتخاب کاسه نمد

نوع کاسه‌نمد تأثیر زیادی در کارکرد برینگ دارد. در این رابطه تشخیص شرایط محیطی لازمه‌ی انتخاب کاسه‌نمد است.

کاسه نمدهای یکپارچه

بعضی از برینگ‌ها با کاسه نمد لاستیکی Seals یا فلزی Shield در یک طرف یا دوطرف تولید می‌شوند. این برینگ‌ها در موقع مونتاژ با گریس مناسب پر شده و احتیاجی به گریسکاری مجدد ندارد. استفاده از برینگ‌های دارای کاسه‌نمد در مواردی است که استفاده از کاسه‌نمدهای مجزا در خارج برینگ بنا به دلایلی نظیر کمبود فضا امکان‌پذیر نباشد. از کاسه‌نمدهای فلزی در مواردی که آلودگی‌ها و رطوبت کم و سرعت زیاد باشد، استفاده می‌شود. زیرا این کاسه نمدها غیر مالشی هستند. در صورت وجود آلودگی زیاد با رطوبت بالا از کاسه‌نمدهای لاستیکی (مالشی) استفاده می‌شود.

کاسه نمدهای مجزا

ساده‌ترین نوع این کاسه‌نمدها در فاصله‌ی بسیار کمی از خروجی شافت، از برینگ قرار گرفته و آب‌بندی مطلوبی ایجاد می‌کند. با ایجاد چند شیار در داخل محفظه در محل خروجی شافت مقداری گریس در شیارها ذخیره می‌شود که از ورود مواد اضافی از زیر کاسه‌نمد به داخل محفظه جلوگیری کند.

کاسه‌نمدهای چند لایه‌ای نظیر کاسه‌نمدهای مارپیچی Labyrinth نیز وجود دارند که از نوع اولی مؤثرترند. واشرهای آب‌بند Sealing Washers نیز حالت کاسه‌نمدهای مارپیچی را داشته؛ غیر مالشی، مؤثر و ارزان قیمت هستند. با افزایش تعداد واشرها در جلوی برینگ، خاصیت آب‌بندی نیز افزوده می‌شود.

کاسه‌نمدهای نمدی Felt Seals که در روانکاری با گریس استفاده می‌شوند، ساختمان ساده‌ای داشته و در مواردی که سرعت تا ۴ m/s و دما تا +۱۰۰°C باشد، استفاده می‌شوند.

واشرهای فنری Spring Washers نیز نوع دیگر کاسه‌نمدها هستند و با دارابودن ساختمان ساده و اشغال فضای کم، آب‌بندی مؤثری را در موارد روانکاری با گریس ایجاد می‌کنند.

کاسه‌نمدهای لبه دار شعاعی Radial Lip که از نوع مالشی بوده و در موارد روانکاری با روغن استفاده می‌شوند، بالاترین میزان مصرف را دارند. کاسه‌نمد عموماً لاستیکی بوده که توسط یک رینگ فلزی تقویت می‌شود یا در داخل یک بدنه‌ی فلزی جا زده می‌شود. لبه‌ی کاسه‌نمد از لاستیک مصنوعی بوده و توسط یک فنر که در داخل آن تعبیه شده بر روی شافت پرس می‌شود. محدوده‌ی دمایی کارکرد آن -۴۰°C الی +۲۰۰°C و برای سرعت‌های تا ۴ m/s مناسب هستند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.